sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Elokuvasuosittelu: Persepolis

http://www.youtube.com/watch?v=3PXHeKuBzPY <--- traileri juutuupista

Suosittelen voimakkaasti tätä animaatioelokuvaa! Se kertoo Marjane -tytön kasvamisesta lapsesta aikuiseksi Iranin levottomissa oloissa ensin Shaahin kaatumisesta Irak-Iran sodan myllerryksiin ja siitä seuranneeseen rauhaan, jossa ei kuitenkaan paljonkaan vapautta tunneta. Vaikka sota on ohi, on fundamentalistien valta erittäin rajoittavaa ja diktatuurista.

 Elokuva on synkästä lähtökohdasta huolimatta tosi hauska, ajatuksia herättävä ja koskettava yhtä aikaa. Ja kiinnostava ennen kaikkea! Sellainen pilkahdus siitä, miten samanlaisia ihmiset loppujen lopuksi kaikkialla ovat. Joku teini tykittää siellä Iron Maidenia tukka heiluen siinä missä täälläkin. Täällä siitä vain ei joudu kuulusteluihin. Kannattaa katsoa! Kaikki kenellä on Netflix, niin löytyy ainakin sieltä. Ja  malttamattomille varoitukseksi, alku on pikkaisen hidastempoinen, siitä ei kannata muodostaa vielä mielipidettä. Elokuvan puhekieli on ranska.

Sen lisäksi että elokuva on nokkela, erilainen, kantaaottava ja historiallisesti kiinnostava, se on myös visuaalisesti UPEA. Lähes koko elokuva on mustavalkoinen, kuin kaikki olisi tehty pehmeällä hiilellä ja tussilla, elokuvan visuaalisessa maailmassa vaihtelee karhea graniittimainen pinta ja erittäin pelkistetyn graafinen, sarjakuvatyylinen hahmottelu.

Kuva sivustolta http://www.awn.com/articles/life-during-wartime-ipersepolisi-creators-talk


Elokuva pohjautuu sarjakuvataiteilija Marjane Satrapin omaelämänkerralliseen sarjakuvaan.

"Kuuntele. En haluaisi saarnata, mutta tässä on pari neuvoa. Tulet tapaamaan paljon ääliöitä elämässäsi. Jos he satuttavat sinua, muista että se johtuu siitä että he ovat typeriä. Älä vastaa heidän julmuuteensa. Ei ole mitään pahempaa, kuin katkeruus ja kosto. Pidä kiinni arvokkuudestasi ja pysy uskollisena itsellesi"

- Marjanen mummon neuvoja kun Marjane lähetetään itävaltaan pakoon sotaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa jättää kommenttia jos haluaa :)